понеделник, 25 януари 2010 г.

Шоколадови пасти с лимонов крем



Много обичам сухи пасти, напоследък особено хапвам едни на Престиж- чудна вкусотийка.

Децата се изредиха да боледуват, всичко вече е на ред и аз съм на линия с нови амбиции за приятни и ефектни домашни ястия.

Продуктите за пандишпанов блат взех от тази рецепта http://stirianowa.blogspot.com/2010/01/blog-post.html
Крема е крем Ванилия на д-р Йоткер с една ампула лимонова есенция вътре и настъргана кора от един портокал.
За заливката е нужно 50 мл. прясно мляко и 100 г. натурален шоколад /готварски/, които стопих в микровълнова за около 1-1,5 минути.
Пандишпана е обяснен как се прави, след като поизстине намазваме половината с крема, разстиламе го равномерно и отгоре слагаме другата половина от блата. Хубаво е така да престои в хладилник, поне час- два, за да стегне добре, след което разрязваме на еднакви правоъгълници /квадрати, или дори може разни формички с формите за сладки/ и накрая заливаме с получената шоколадова глазура. Отнема поне още два часа да стегне и глазурата и са готови за консумация. Бързо, лесно и вкусно- опитайте.

сряда, 13 януари 2010 г.

Супа с праз

  • 1 стрък праз
  • 1 картоф
  • 30-40 грама обезсолено сирене

Праза и картофа нарязваме на ситно и сваряваме добре. Сваляме от котлона, пасираме леко и преди да предложим натрошаваме на ситно сиренето в супата.
Подходящо след 9ти месец.

Супа топчета с телешка кайма

  • мляно телешко месо около 200 грама
  • 1 картоф
  • 1 средно голям морков
  • 2 с.л ориз
  • 1 жълтък
  • 1 с.л брашно
  • щипка магданоз
Омесваме смляното месо с ориза и правим топчета, които пускаме във вряща вода. След като се посварят, прибаваме нарязаните на малки кубчета морков и картоф. Варим до готовност на всички продукти и след като отнемем от котлона добавяме наситнения магданоз. С жълтъка и брашното правим студена застройка за супата, като го разбиваме след като поизстине.
Подходящо след 10ти месец.

Kaрфиол с моркови и ориз

  • 3-4 розички карфиол
  • 1 средно голям морков
  • 1/2 кафена чашка ориз
  • 20 грама кашкавал
Измития карфиол, заедно с обеления и нарязан на едно морков сваряваме във вода, след като омекнат прибавяме ориза и варим до готовност. Отнемаме от котлона и оставяме леко да изстине, след което пасираме в кухненския робот. Настъргваме кашкавала на ситната част от рендето и добавяме към останалите продукти.
Подходящо след 11ти месец.

вторник, 12 януари 2010 г.

Тиквички с ориз

  • 1/2 средно голяма тиквичка
  • 1 морков
  • 2 с.л домати от консерва /или 1 малък пресен домат/
  • 20 гр. масло
  • 1/2 кафена чашка ориз
  • сол на върха на ножа

Тиквичката и моркова се обелват и нарязват на дребни кубчета. Варят се в 500 мл вода. След като поомекнат се добавя ориза, а след като набъбне и домата. Малко преди да свалим от котлона добавяме и маслото и солта. Предлагаме в този вид /без пасиране/ ако детето яде по-едра храна, ако не- смиламе леко в робота /блендера/.
Подходящо след 10-ти /а при по-ранно въвеждане на домата, може след 9ти/ месец.

петък, 8 януари 2010 г.

Спанак с броколи и кашкавал

  • 2-3 кубчета замразен спанак /ползвам Бондюел/
  • 1 кафена чашка ориз
  • 3-4 с.л пюре от броколи /педварително си го приготвям от няколко розички броколи, сварени и пасирани/
  • кашкавал колкото кибритена кутийка, ситно настърган
  • няколко пера пресен лук
  • сол на върха на ножа

Залейте измития ориз с вода в съотношение 1:4 и оставете да се посвари, след като набъбне добавете и спанака и нарязаните на ситно пера пресен лук. След като се свари ориза сваляме от котлона и добавяме пюрето от броколи. Добавяме и ситно нарязания кашкавал и разбъркваме добре пюрето.
Подходящо след 10ти месец.

Зеленчуково пюре 1




  • 1 средно голям сладък картоф
  • 1/2 тиквичка
  • 1 морков
  • 1/2 червена чушка
  • 2 с.л сладка царвица от консерва /ползвам на Бондюел/
  • 20 гр. масло
  • сол на върха на ножа- няколко кристалчета

Всички зеленчуци обелваме и нарязваме на дребни кубчета, заливаме ги с вода и слагаме на котлона да се сварят. След като изври водата проверяваме готовността на зеленчуците и ако има нужда доливаме още кафена чашка вода. Малко преди да свалим от котлона добавяме маслото и солта. Отегляме да поизстине малко. Позистиналите зеленчуци слагаме в куненския робот и добавяме царевицата. Пасираме за около минута.
Подходящо след 10ти месец.

Ново- рецепти Детска кухня!

Последните няколко години у нас първа грижа е изхранване на малките ни съкровища- каката Стефания и малката Преслава. Четейки в интернет пространството приех за правилно за моите деца да бъдат захранвани според новите тенденции- след 5 навършени месеца, бавно и постепено, със задълбочено следене на всяка една реакция от въвеждането на нов продукт. Това автоматично изключи от режима ни записването на ДМК, което пък наложи всекидневни размисли относно седмичното меню на децата. Като цяло и готовите пюрета не покриваха докрай изискванията ми, относно ред на приемане на продукти и за това се наложи да експериментирам с приготвена от мен храна. Съдейки по себе си и знаейки, че е много трудно да предлагаш прясно приготвена питателна и покриваща изцяло нуждите на детето храна, реших че ще е добре да систематизирам тук предлаганите на моите деца храни. Надявам се да са полезни и да улеснят други майки, желаещи да предложат на своите деца домашно приготвена храна.
Ще кача рецепти, които са станали особено любими на моите деца, снимки ще допълвам в движение, ще се постарая да съм максимално прецизна, посочвайки възрастта в която аз съм ги предлагала. Ще се радвам, ако успея да бъда полезна.

събота, 2 януари 2010 г.

Новогодишна баница с късмети

Продукти:
  • 1 пакет кори /400 гр/
  • 400 грама сирене
  • 5 яйца+ 1 жълтък за намазване
  • 4-5 супени лъжици олио
  • 1/2 ч.ч лимонада /или кола/
  • 1/2 ч.ч прясно мляко
Първо разпределям корите на равни бройки / за 400 грама са 15 броя- т.е 5 по 3 кори за всяк руло/.
Правим плънката, като разбиваме добре яйцата, натрошаваме на едро сиренето при тях, добавяме газираната напитка и 3 с.л олио и разбъркваме добре.



Късметите слагам между две кори, така че да нямат досег с плънката, завивам ги преди това във фолио. Всяка порция по три кори заливам с плънката равномерно и завивам на руло.





Нареждам в намазнената с останалата мазнина тавичка. Накрая намазвам с разбит в прясно мляко жълтък.
Печем на 220 градуса на най-долно ниво на фурната докато порозовее отгоре.

Сметанова торта с боровинково сладко


Продукти:

за блата:
  • 6 яйца /разделят се жълтъци от белтърци/
  • 200 гр. захар
  • 120 гр. брашно
  • 1 бакпулвер /на д-р Йоткер/
  • 120 мл прясно мляко
  • щипка сол
за пълнежа:
  • 500 грама сладкарска сметана /подсладена/
  • 1 бурканче сладко от боровинки
  • чаша сок от компот по желание за сиропиране на блата
Приготовление:
Приготвяме първо блата- смесваме брашното с бакпулвера и го пресяваме в купата. Отделяме жълтъците от белтъците, като жълтъците разбиваме със захарта докато побелеят, а белтъците разбиваме на сняг в кухненския робот или с миксер.





Внимателно добавяме брашното и млякото в жълтъчната смес, последно прибавяме и белтъците, които само разбъркваме с готварска шпатула.





Загряваме фурната на 170 градуса. Получената смес изсипваме в тавата на фурната, върху подмазана с олио хартия за печене. Печем около 15 минути или до зачервяване на блата.





Оставяме да "почине" във фурната и след като го извадим обръщаме върху навлажнен тензух /кърпа/ след което махаме хартията.





Докато изстива блата си разбиваме готварската сметана. Изстиналия блат режем на 3 ленти с еднаква широчина.
Намазваме всяка лента със сиропа, а след това и със сладкото от боровинки.






Отгоре намазваме обилно със сметана и изравняваме пласта. Първата лента навиваме като руло и поставяме върху чиния, върху която предварително сме разпънали домакинско фолио. Следващите две ленти навиваме една след друга, като охлювче, след което стягаме с фолиото.



Оставяме тортата да стегне 2-3 часа в хладилник, след което вадим и намазваме щедро със сметана.






Украсата е по желание- аз използвах филирани бадеми за отстрани и оцветих част от сметаната с боя и направих цветчета.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...